Песков: Путин е информиран за желанието на Ердоган да се срещне с него

Руският президент Владимир Путин е уведомен за желанието на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с него, предаде ТАСС.

„На Путин бе доложено за желанието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Отговаряйки на въпрос за реакцията на това предложение от страна на турския лидер, представителят на Кремъл заяви, че няма какво да добави към казаното.

Припомняме, че на 30 януари Ердоган заяви пред журналисти, че иска да се срещне с Путин във връзка с твърдяното от турска страна нарушение на въздушното пространство на Турция от руски военен самолет. „Ако подобни нарушения, насочени срещу суверенитета на Турция, продължат, то Русия ще трябва да понесе отговорност за последствията. Тъй като нарушеното въздушно пространство се явява още и въздушно пространство на НАТО, то алиансът също следи ситуацията, – каза Ердоган. – От подобни безотговорни стъпки няма никаква полза нито за Русия, нито за отношенията Русия-НАТО, нито за мира в региона. Това бе открито заявено вчера пред посланика на Русия, извикан във външното ни министерство“.

Тогава Ердоган добави, че след инцидента е помолил турското външнополитическо ведомство да поиска срещу с руския президент, припомня ТАСС.

По-рано същия ден МВнР а Турция твърдеше, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство. „Вчера (29 януари 2016 г.) принадлежащ на РФ Су-34 наруши турското въздушно пространство. Преди нарушението турските радиолокационни станции нееднократно предупредиха руския самолет на руски и английски език“, твърди турското външно министерство. От ведомството също така отбелязаха, че вечерта на 29 януари „руският посланик бе извикан в министерството и бе изразен остър протест и осъждане“ на случилото се.