Песков: Путин днес би взел същото решение за Крим

Песков: Путин днес би взел същото решение за Крим

Публикувано от:

Президентът на Русия Владимир Путин продължава да държи ситуацията около Крим под абсолютно ръчен контрол, не съжалява за взетите решения за полуострова, не смята да ги променя и днес би ги взел отново. Това заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков в интервю за телевизия РБК на фона на отбелязаната в събота трета годишнина от присъединяването на Крим към Руската федерация, което се осъжда от Запада и заради това срещу руски компании и официални лица има наложени санкции.

“Той е държал и държи “кримската история”  под свой личен контрол, аз съм уверен, че той отново би постъпил точна така, както когато взе тези решения и пое отговорността за това”, каза Песков.

Запитан защо Путин не се е включил в честванията на деня на повторното присъединяване на Крим към Русия, той заяви, че “както за всички нас, този ден е изключително важен за него емоционално, още повече, че много от окончателните решения преди три години трябваше да взема точно той”. “Еднозначно за него това е голям ден, важен ден. Именно той взе върху себе си отговорността, прояви тази политическа, геополитическа смелост. Именно той, навярно по-добре от всички други е осъзнавал последиците, които ще дойдат след това решение”, каза говорителят на руския президент.

“Това, че той не присъства на това или друго празнично мероприятие, въобще не означава, че него този ден е променил значението си”, допълни Песков.

В същото време обаче той отбелязва, че държавният глава не е особено доволен от това, което Русия получава в резултат на присъединяването на Крим към нейната територия.

“Това е процес сложен, достатъчно безпрецедентен и в новата и най-новата история на Русия такъв не е имало. Напълно доволен ли е Путин? Разбира се, че не. И затова той всичко държи под свой абсолютно ръчен контрол”, допълва Песков.

Той признава още, че вероятно е можело по-добре да протекат интеграционните процеси с  Крим, да се похарчат по-ефективно бюджетните пари за подобряване на качеството на живот в Крим и Путин си дава сметка за това.

В събота Крим отбеляза третата годишнина от обратното си присъединяване към Русия. През 2014 г. полуостровът, след преврат в Украйна и референдум, подкрепен от 95 процента от жителите му, отново стана част от Руската федерация.

По този повод подкрепяният от Русия премиер на Крим Сергей Аксьонов заяви в събота, че Владимир Путин трябва да стане доживотен президент на Русия. Според него СССР никога е нямало да се разпадне, ако Путин е бил начело му по онова време, предаде Ройтерс.

Аксьонов заяви още, че Русия се нуждае от постоянно силно лидерство, за да се бори срещу множество външни заплахи.

“Ако нашият президент Владимир Владимирович Путин отговаряше за тези неща, когато СССР съществуваше, то съюзът нямаше да се разпадне”, каза той дни, след като обяви, че  Русия има нужда от монархически стил на управление.

“Владимир Владимирович трябва да бъде президент за цял живот”, допълни Аксьонов пред руската телевизия Россия 24.