Песков: Путин в контактите с колегите си не повдига въпроса за отмяна на санкциите

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече абсурдно налагането на санкциите, като уточни, че руският държавен глава Владимир Путин в контактите си със своите колеги не повдига въпроса за отмяна на санкциите. Няма и да го стори, уточни още Песков.

„Не, темата за европейските санкции по отношение на Русия не се повдига от президента в хода на неговите многобройни контакти извън страната. Още веднъж повтарям – това не е въпрос от нашия дневен ред“, каза Песков, цитиран от РИА Новости.

„Русия никога не е била привърженик на санкционната практика. В Москва сме дълбоко убедени, че тази практика е абсурдна, неефективна и е оръжие с две остриета“, отбеляза той, като подчерта, че Москва не е инициирала въвеждането на санкциите. „И никога няма да ги инициираме“, добави той.

По-рано в понеделник председателят на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов, коментирайки въпроса за наличието на черните списъци, припомни, че Русия не е инициирала тяхното съставяне.

По думите на сенатора, черните списъци „са безсмислени и нямат никаква перспектива“. „Колкото по-бързо те бъдат отменени от страна на Европейския съюз, толкова по-бързо ние ще се върнем към режима на нормално взаимодействие“, каза той,  като подчерта, че „Русия няма да пита и да моли когото и да било, за да бъдат отменени тези списъци“.

Освен това, през май председателят на Държавната дума Сергей Наришкин заяви, че Москва не възнамерява първа да започне обсъждането на критериите за снемане на санкциите, тази стъпка трябва да бъде предприета от Европейския съюз.

Русия е готова да живее в условията на санкциите, въведени от Запада в продължение на дълъг период от време, това ще й помогне да диверсифицира икономиката си. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние сме концентрирани върху това, как можем да използваме тези обстоятелства, за да диверсифицираме икономиката си. И ние оценяваме възможността за работа в подобен режим дълго време“, каза Лавров в интервю за BloombergTV.