Песков: Проявата на насилие пред сградата на Върховната рада е абсолютно неприемливо

Кремъл осъжда проявите на насилие в Киев и смята такива действия за неприемливи, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости, цитиран от „Руски дневник“.

„Във връзка със събитията в Киев мога да кажа, че ние несъмнено сме разтревожени, като наблюдаваме тези прояви на насилие, каза той. Разбира се, че осъждаме тези прояви на насилие, те са абсолютно неприемливи“.

Песков се въздържа от коментари във връзка с промените в конституцията на Украйна във връзка с децентрализацията, които са приети от Върховната рада на първо четене. „Засега няма да коментирам. Трябва да мине време“, отбеляза той. При това  представителят на Кремъл подчерта, че „във всички случаи каквото и да се случва там, това е вътрешна работа на Украйна“.

Над 20 души пострадаха от огнестрелни рани при сблъсъците край Върховната рада, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство на Украйна.

„Към 17:05 към бригадите за спешна медицинска помощ са се обърнали 44 човека (граждани и служители на закона), които са пострадали на 31 август при сблъсъци между протестиращи и служители на закона край Върховната рада на Украйна“,  се казва в съобщението.

Преди това над 3 хил. противници на приетите промени в конституцията на Украйна от различни региони на страната обсадиха сградата на парламента, където се провеждаше гласуването по проекта за промени в основния закон. След това от тълпата протестиращи неизвестно лице е хвърлило по милиционерския кордон около сградата на парламента бойна граната.

По данни на МВР, при сблъсъците са пострадали 122 души, над 10 служители на охранителните органи, като един боец от националната гвардия е загинал.