Песков за призива на Саркози за санкциите: Не знам, нужна ли е благотворителност

Да се занимаваме с благотворителност и да отменим контрамерките на фона на неправилното тълкуване на Минските споразумения от западните ни партньори би било неразумно. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

Припомняме, че по-рано бившият френски президент Никола Саркози призова Москва първа да отмени икономическите мерки срещу западните страни. „Най-силният трябва първи да протегне ръка. А най-силният е Русия и президентът Путин“, заяви бившият френски лидер.

Руският президент не реагира по никакъв начин на това предложение, каза Песков, като допълни, че подобни изказвания звучат на фона на неправилното разбиране на същността на „Минск 2“. „А това неправилно разбиране се изразява в това, че те през цялото време повтарят като мантра фразата, че Русия трябва да изпълни Минските споразумения“, отбеляза говорителят на руския президент.

Грешката на подобни съждения лесно може да се провери чрез запознаването с текста на споразуменията, заяви още Песков, добавяйки, че „това не е толкова дълъг документ“.

„Разбира се, на фона на тази изказвания не знам доколко би било разумно да се занимаваме с благотворителност и да отменим контрамерките“, подчерта той.