Песков: Плановете на Украйна за членство в НАТО ще предизвикат контрамерки от страна на Русия

„Подобни планове, които се декларират от страна на представителите на украинското ръководство не могат да предизвикат нищо друго, освен съжаление“, отбеляза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от „Руски дневник“.

Кремъл предупреждава, че плановете на Украйна за членство в НАТО ще предизвикат предприемането на контрамерки от страна на Русия.

„Разбира се, всякакво разширяване на подобна организация (НАТО) към нашите граници ни принуждава да предприемем съответни контрамерки за осигуряване на нашата собствена национална безопасност“, заяви Песков.

Той напомни, че за това „нееднократно е говорил президентът Путин“. „Подобни планове, които се декларират от страна на представителите на украинското ръководство, не могат да предизвикат нищо друго, освен съжаление“, отбеляза Песков.

Вчера в Киев се състоя заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, на което президентът на Украйна Петро Порошенко отбеляза, че сътрудничеството на Украйна и НАТО има стратегически характер. Той също така заяви, че Украйна и НАТО никога не са били така близки, както сега. В заседанието прие участие и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Безусловно НАТО не е променила и не е способна да промени своето предназначение от гледна точка на изначалните цели на нейното създаване“, смята представителят на Кремъл. По думите му, „в дадения случай не трябва да се забравя, че това е организация, създадена във времена на противопоставяне и с цел противопоставяне“.

„НАТО не може да промени същността на своето съществуване“, смята прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.