Песков: Обвиненията срещу Путин – чиста измислица и клевета

В Кремъл наричат „чиста измислица и клевета“ обвиненията по адрес на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Съдържанието на тази материал на BBC е чиста измислица и клевета, които са напълно безпочвени“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Като цяло ние сме свикнали на подобни журналистически измислици, свързани или с некомпетентност и преследване на „жълтини“, или режисирани кампании“, отбеляза представителят на Кремъл.

По думите му, „в този случай, разбира се, ние неволно обръщаме внимание на това, че появата на подобни материали съвпада по време с квази-съдебните упражнения в някои страни, с публикациите в доста уважавани издания с аналогично съдържание“.

Според Песков, „в случая с филма на BBC всичко би изглеждало като пореден пример за класическа безотговорна журналистика, ако не бе официалният коментар, присъстващ във филма“.

Прессекретярят на Путин уточни, че има предвид коментара на представителя на министерството на финансите на САЩ. „Тук вече ситуацията е друга – това са официални обвинения“, подчерта представителят на Кремъл.

Обвиненията изискват доказателства

В Кремъл са убедени, че американското министерство на финансите трябва да представи доказателства за повдигнатите по адрес на руския президент обвинения в корупция.

„Ако те оставят подобни официални заявления без доказателства, то това хвърля сянка върху репутацията на това ведомство“, поясни пред журналисти Песков.

По думите му, „това не е наша задача да изискваме доказателства“. „Сега това е задача на въпросното ведомство да представи доказателства и да покаже, че изказванията на официалния представител не са голословна клевета“, подчерта представителят на Кремъл.

Според Песков, наличието във филма на BBC на официален коментар на представителя на финансовото министерство на САЩ „свидетелства за това, кой е диригентът“.

Официалните обвинения „изискват доказателства“, убеден е Песков. „Защото предявяването на подобни обвинения от страна на ведомство като министерството на финансите на САЩ, без да е подкрепено с конкретни доказателства, хвърля сянка върху самото ведомство“, каза Песков.

Той опроверга твърдението, че руският президент притежава собствена яхта. „Знам, че президентът няма яхта. Знам това“, каза представителят на Кремъл.