Песков: Немцов имаше тесни контакти с Киев

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че убитият в петък до Кремъл политик Борис Немцов е имал тесни контакти с Киев, съобщи РИА Новости.

„Очевидно е, че Борис Немцов е бил опозиционер, очевидно е, че той имаше достатъчно тесни познанства с разни хора в Киев. Той често пътуваше в Киев и това не е тайна за никого“, каза Песков.

Той е убеден, че убийството на руския политик-опозиционер носи поръчков характер. Според Песков, Немцов „беше в опозиция на провежданата от ръководството на Русия линия, която е подкрепена от по-голямата част на руския народ“ и неговото убийство може да изглежда като провокация „на фона на различни, така да се каже, мероприятия, които опозицията планира в близките дни, както и на фона на цялата емоционална и нажежена обстановка, която имаме заради събитията в Украйна“.

„Разбира се, това напълно може да изглежда като провокация. В този случай, сигурно може да се каже, че трябва да се изчакат версиите на следствената група, която се състои от Следствения комитет, МВР и Федералната служба за сигурност“, добави Песков.

Припомняме, че руският 55-годишен политик Борис Немцов е застрелян на Големия Москворецки мост в центъра на Москва късно вечерта на 27 февруари. Неизвестен е застрелял Немцов в гръб с четири пистолетни изстрела.

В момента следствената група води разследване, за да изясни причините за убийството на опозиционера.