Песков: Недопустимо е да се натрапват на сирийците решения отвън

Кремъл смята за недопустима външната намеса в Сирия.  Такава позиция на Русия относно разрешаването на ситуацията в Сирия изрази прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков в отговор на въпрос на журналисти за коментар на изявлението на американския президент Барак Обама, който смята стратегията на Москва в Сирия за погрешна, съобщи „Руски дневник“.

„Смятаме за недопустимо налагането на външни решения на сирийците“, подчерта Песков. Прессекретарят напомни, че президентът на РФ нееднократно е заявявал следното: „Бъдещето на Сирия трябва да бъде решено от самите сирийци“. Неотдавна същата позиция изрази и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, допълни Песков.  При това прессекретарят на президента отбеляза, че подходът на Русия към разрешаването на ситуацията в Сирия отдавна се подлага на критика, но ясна алтернатива не е предложена от никого досега.

„Досега никой не може убедително да обясни, каква може да бъде алтернативата на действащото легитимно сирийско ръководство за осигуряването на сигурността в страната, в борбата срещу разпространението на „Ислямска държава“, за осигуряването на единството на страната“, подчерта Песков.

„Критиката на последователната линия на Русия спрямо Сирия не е от вчера“, отбеляза той.