Песков: Москва не е уведомена за плановете на НАТО за разполагане на войски край границите на РФ

В Кремъл не сме получавали никакви уведомления за плановете на НАТО за разполагане на допълнителни сили в близост до границите на Русия. Това заяви говорителя на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

По-рано вестник Telegraph съобщи, че НАТО разглежда план за разполагане на няколко хиляди военни в страните от Източна Европа и Балтика – подразделения могат да бъдат изпратени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Според изданието, голяма част от войските ще бъде представена от военни от САЩ, Великобритания и Германия, като силите ще бъдат разположени на ротационна основа. Предполага се, че най-вече ще бъдат включени подразделения със специално предназначение, на въоръжение на които ще бъдат ракети земя-въздух, щурмови самолети и хеликоптери.

„Не трябва да се оценяват мерките според информация на различни издания, дори и уважаеми. Всеки греши. Затова трябва първо да изчакаме появата на информация, която може да бъде възприета като достоверна, някакви официални изявления по този въпрос“, заяви Песков пред журналисти.