Песков: Москва е обезпокоена от разширяването на влиянието на ИД

В Москва са обезпокоени от разширяването на влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и призовават европейските страни и САЩ към взаимодействие в борбата срещу тероризма. Това заяви пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Не е тайна, че на най-високо равнище руската страна изразява засилената си тревога от това, че влиянието на т.нар. „Ислямска държава“ се разпространява все повече, разширяват се и териториите в Сирия и Ирак под неин контрол“, посочи Песков.

Той напомни, че руският президент Владимир Путин нееднократно е повдигал този въпрос пред своите колеги от редица европейски страни и от САЩ.

Той отказа да разкрие детайли от плановете на руските власти, като увери само, че „се работи“ в тази насока. „Що се отнася до детайлите, то може би, засега е рано да се говори“, отбеляза Песков. Според него, по-нататъшните действия в голяма степен „ще зависят от модалността на взаимодействията“.

 В същото време, както подчерта прессекретарят на руския лидер, действията на редица страни за смяна и противодействие на сирийските власти само ще влошат положението с тероризма и ще засилят неговото влияние. „Ние виждаме, че там се случват действия с различна насоченост, – отбеляза той. – Някои наши колеги, напротив, имат предвид, да се работи и в бъдеще върху това, да се подкопаят позициите на сирийското ръководство“.

„Това от наша гледна точка ще доведе до още по-голямо влошаване на ситуацията“, каза още представителят на Кремъл.