Песков: Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Великобритания „в новите условия“

Песков: Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Великобритания „в новите условия“

Публикувано от:

Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Великобритания „в новите условия“. „Надяваме се, че в новите условия разбирането на необходимостта от изграждане на добри отношения с нашата страна ще надделее“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че освен членството си в ЕС, Великобритания има двустранни връзки и с Русия. „Отношенията между нас са сложни. Ние имаме богати традиции, но в днешното състояние на двустранните отношения ние невинаги можем да констатираме готовност за общуване и сътрудничество“, отбеляза той.

В Кремъл не свързват излизането на Великобритания от ЕС с възможност за отслабване на санкциите срещу Русия. „Този въпрос не зависи от Великобритания и се водят достатъчно дискусии по него“, заяви Песков.

Той добави, че ако „излизането на Великобритания от ЕС се състои, то този процес не е за един ден“.

Москва е заинтересована от това Евросъюзът да остане голяма икономическа сила, но счита, че провелия се във Великобритания референдум за излизане от ЕС въпрос от вътрешната политика на страната и на отношенията между Лондон и Брюксел, каза още Песков.

„Тук искам да припомня думите, които вече каза президентът Путин: Темата Брекзит е вътрешен въпрос на Великобритания и въпрос, касаещ отношенията й с ЕС. Евросъюзът е много важен търговско-икономически и инвестиционен партньор за Русия, затова Москва е заинтересована от това ЕС да остане голяма икономическа сила, просперираща, стабилна и предсказуема“, заяви Песков.