Песков: Контрапродуктивно е да се реагира на спекулациите за готовността на РФ да воюва в Сирия

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да информира информацията, че Русия била готова еднолично да приеме участие във военната операция срещу терористите в Сирия, ако САЩ откажат да координират действията на международната коалиция с Москва, Дамаск и Техеран, предаде ТАСС.

„В момента се появиха много спекулации в медиите; голяма част от тях нямат нищо общо с реалността“, заяви Песков.

„Да се коментира всяко едно такова съобщение би било глупаво, контрапродуктивно“, счита прессекретарят на руския държавен глава.

По-рано агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на източник, близък до Кремъл, че руският президент Владимир Путин се готви да нанесе удари срещу забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ в Сирия, ако САЩ отхвърлят предложението му да координират действията на коалицията с РФ, Иран и сирийската армия.

Представителят на Кремъл съобщи също, че не знае нищо за предполагаемото подготвено искане до Съвета на федерацията с молба за разрешение за използване на военен контингент в Сирия. „Аз не знам нищо за това и никакви документи по този въпрос не съм виждал. Не мога да си обясня откъде изобщо се появява тази информация“, каза Песков.