Песков: Карикатурите на Charlie Hebdo са кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков счита карикатурите на Charlie Hebdo за трагедията над Синай за кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията, предаде ТАСС.

„В нашата страна това се нарича с една точна дума – кощунство, – заяви той пред журналисти. – Това няма отношение нито към демокрацията, нито към изразяването, нито към нищо. Това е кощунство“.

Песков отбеляза, че се опитал заедно с колегите си да намери карикатурите на служителите на списанието, убити от терористите. „Ние не можахме да ги (карикатурите) намерим. Но, ако те са били публикувани, това също е кощунство“, подчерта представителят на Кремъл. „Поне така е прието да се счита в нашата страна“, добави той. „Не се наемам да съдя моралните устои на французите – това сигурно е тяхна работа, но в нашата страна това е кощунство“, заяви прессекретарят на руския президент.

По думите на Песков, Русия няма да се опитва да изяснява възникналата ситуация с Париж. „Не, няма да го направим“, каза той.

Отговаряйки на въпрос, ще повлияе ли публикуването на карикатурите на отношенията между двете страни, Песков припомни, че Charlie Hebdo не е официално издание, а „с малък тираж и доста спорно, което много хора не възприемат и се чувстват оскърбени от публикациите му“.