Песков: Само стъпки от страна на Анкара могат да решат проблемите в отношенията между Русия и Турция

Идеята на Анкара да създаде работна група за нормализиране на отношенията с РФ няма да реши проблемите. Това може да направи единствено ръководството на Турция, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Отношенията между Русия и Турция преживяват криза, след като на 24 ноември миналата година турски изтребител свали руски Су-24 в Сирия, припомня агенцията. Тогава руският президент Владимир Путин нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите и въведе редица икономически ограничения срещу Турция.

Новият турски премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Анкара ще се стреми към нормализиране на отношенията с Русия по пътя на диалога.

По-рано в понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара предлага да бъде създадена работна група за нормализиране на руско-турските отношения.

„Смятам, че отговорът на тези думи може да се открие в изказванията на президента Путин, които той направи по-рано. Той достатъчно ясно обозначи позицията ни. Той заяви, че без съмнение се провеждат контакти с цел намиране на варианти за регулиране на отношенията, но никаква работна група не може да разреши този проблем“, заяви Песков.

Той отбеляза, че в дадената ситуация всичко зависи от турското ръководство.

„Това може да направи само турското ръководство, от което, несъмнено, Москва очакваше именно действията, за които още веднъж говори президентът Путин в Атина“, подчерта говорителят на руския държавен глава.