Песков за преназначаването на Кадиров: Путин трябва да оцени работата му

Решението за кандидатурата за поста на глава на Чечня още не е прието, необходимо е да се изчака изтичането на мандата на Рамзан Кадиров и да се ориентираме според оценките, дадени от руския президент Владимир Путин по този въпрос, съобщи пред журналисти говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Като цяло ефективността на руските региони, ефективността от работата на ръководителите на руските региони, бива оценявана от много организации. Вие всички добре ги знаете. В това число, приемайки под внимание тези оценки, по-нататък се формулира определена позиция в ръководството на президентската администрация и след това вече на базата на собственото си съждение се изказва президентът на Русия“, поясни Песков, отговаряйки на въпрос за възможната кандидатура за смяна на Кадиров.

През март тази година изтичат пълномощията на Рамзан Кадиров, припомня РИА Новости.

„Трябва да изчакаме изтичането на мандата и съответно руският президент или предлага, или не предлага едни или други варианти на едни или други лица. Затова и в този случай трябва да изчакаме“, добави той.

Коментирайки изказването на Рамзан Кадиров, прессекретарят на Путин отбеляза, че това не е тема на Кремъл. „В този случай ние се ориентираме според оценките, които дава държавният глава, както и от предложенията, които той прави на едни или други лица“, заяви Песков.

Представителят на Кремъл подчерта, че не вижда възможност за дестабилизиране на ситуацията в Чечня в случай, че Кадиров не бъде в списъка с претендентите за длъжността глава на републиката.

„Нима ситуацията там се различава от тази в останалите региони? Там има същите разклонения на властта, каквито има навсякъде в Руската федерация. И нека не забравяме, че това е регион от Руската федерация, в който работят всичките й закони“, каза Песков.