Песков за НАТО в близост до границите на РФ: Алиансът използва мними предлози за заплаха

НАТО прикрива действията си под измислените предлози за мнимата заплаха, идваща от Русия, при което всички планове за приближаване на военната инфраструктура на НАТО към границите на РФ ще доведат до ответни действия от страна на  Москва, заяви в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Измисленият предлог за заплахата, която идва от Русия, навярно отново прикрива планове за разширяване на НАТО в посока на нашите граници“, каза Песков.

„Говори се за увеличаване на контингентите и различни подразделения, за увеличаване на военното присъствие. Това всъщност представлява военно присъствие по руските граници“, добави Песков във връзка с информацията за изпращането на британски военни в балтийските страни и за поредния пример за разширяване на НАТО.

Той подчерта, че този проект „не е нов“, а от десетки години и „това не може да предизвика нищо друго, освен съжаление“.

„Разбира се, всички планове за приближаване на военната инфраструктура на НАТО към Руската федерация ще доведат до ответни стъпки, за да бъде установен необходимият паритет“, добави Песков.