Песков: Западът иска да свали Путин

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков даде интервю за руския ежеседмичник „Аргументи и факти”, в което заяви, че на фона на кризата в Украйна западните страни продължават да се стремят към икономическо задушаване на Русия и са заинтересовани от това, Путин да бъде свален от власт.

Според Песков събитията в Украйна „в голяма степен свалиха маските на международните дипломати” и в цялата система от международни отношения.

Той заяви също, че Путин изобщо не е очаквал покана за срещата на върха на „седмицата”, на която канцлерът на Германия Ангела Меркел не го покани. Самата целесъобразност на този формат предизвиква въпроси, допълни Песков.

„За какво е нужна „седмицата” и какво може да реши тя без участието на Русия, Индия и Китай?”, попита прессекретарят на руския президент, като припомни думите на Меркел, че G7 е клуб от държави, споделящи общи ценности и еднакво разбиране за същността на случващото се на международната арена. „И, така да се каже, Путин със своя мироглед не се вписва в тази система от ценности. Това е система, която например, допуска още на следващия ден признаването на резултатите от държавен преврат. И тогава наистина Путин със своите разбирания за незаконност на подобен преврат, в такава система няма място”, отбеляза Песков.

Войната в съседната страна може да приключи само след провеждането на вътрешноукраински диалог. „И да започне такъв може само официалният Киев. Опитът за силово разрешаване на кризата е път към безизходицата”, подчерта още прессекретарят на руския президент. Докато Киев не започне да разговаря с регионите, там ще продължат кръвопролитията и ще продължават да загиват хора. Германия, Франция, Русия и ОССЕ биха  могли да встъпят в ролята на гаранти за регулирането на кризата.

„В момента тече замяна на понятия, която води единствено да ескалиране на конфликта. Всичко, което Русия може да направи за прекратяването на този конфликт, тя вече го прави, де факто подпомагайки икономиката на Украйна, осигурявайки доставките на въглища, електроенергия и така нататък, а на хората, попаднали в беда в югоизточната част на страната, изпраща хуманитарна помощ”, поясни Песков. „Ние не можем просто така да изоставим тези хора на произвола на съдбата. Но Русия не може да регулира този вътрешноукраински конфликт”, допълни той.

„На Запад се опитват да представят Путин като страна в конфликта, да го изолират от международната политика, да отстранят икономически Русия от интересите си, да постигнат свалянето от власт на Путин. При това искат той да регулира криза, разразила се в съседна страна”, продължи Песков.

Ако не бяха теми като Крим и кризата в Украйна, те щяха да измислят друг повод за противоречие с нас, уверен е той. „Убеден съм, че Западът никога няма да се откъсне от нас”, каза той, като припомни какво е казал държавният глава в посланието си към Федералното събрание: „Ние трябва да сме суверенни, самостоятелни, силни. Но при това, трябва да останем неделима част от международната общност на световната икономическа система. Изолацията или самоизолацията биха били грешка”.

Сблъсъкът между Русия и Запада е информационен и идеологически, но не и военен. „Емоционално ние наистина се озовахме в тревожно състояние. От една страна, присъединяването на Крим предизвика феноменален патриотически подем в обществото. От друга страна, започна нескритото противопоставяне със западните страни – идеологическо, информационно, политико-дипломатическо, но Слава Богу, не и военно. Това противопоставяне поставя всички нас в очакване на кризата”, счита Песков.

Прессекретарят на руския президент обърна внимание и на русофобията в Украйна, която започнала в страната още преди началото на конфликта: чрез медиите, програмите за възпитание, от детските градини до висшите учебни заведения. „Ще бъде необходима не една година, за да започне да отстъпва русофобията, но аз смятам, че това е неизбежно. От прагматична гледна точка нашите страни ще останат сериозно свързани, за да ни разказват за асоциирането на Украйна с ЕС”, убеден е той.

Държавният глава получава достоверна и пълна картина на случващите се събития по всяко време, включително и от специалните ведомства, а не „украсена картинка”, увери Песков.

„Путин е човек с много високо ниво на образование, голям умствен потенциал и дългогодишен опит в ръководството на страната. По природа той се интересува в детайли от това, с което се занимава. Тук той има неоспоримо преимущество: освен разнообразната открита информация, той използва и данни, предоставени от спецведомствата. С помощта на аналитичната си мисъл, той формира многоаспектната картина на едно или друго събитие”, каза още Песков. „Когато се случва нещо необичайно, на президента се докладва незабавно по линия на различните служби, без значение по кое време на денонощието. При това понятието нощ за президента е доста разтегливо понятие, той работи до много късно”, обясни прессекретарят на Путин.

Неприкосновеността на личния живот на руския лидер е негово право, а откритостта на западните политици не е еталон. „Ако става въпрос за темата „Путин и неговото семейство”, то степента на обществен достъп до личното му пространство се определя от самия човек, – каза Песков. – Всеки политик има правото да не прави личния си живот обществено достояние”.

Бележката, че тази позиция е още едно от различията на Русия от Запада, Песков отбеляза, че „подобна откритост не е еталон”. „Да, и това може да няма никакво отношение към реалността… Освен това съществува понятието „частно” – личното пространство на президента и неговото семейство”.

Прессекретарят на руския държавен глава съобщи също, че бизнесът на приятелите на Путин по никакъв начин не е свързан с дружбата им с президента. Критиките по адрес на руския лидер свързваха успеха на редица бизнесмени с приятелството им с Путин. Основавайки се на тази информация, западните страни въведоха санкции по отношение на представителите от близкото обкръжение на руския президент, като по този начин разчитаха, че ще повлияят на политиката на страната. „Има ли Путин приятели? Да, има. Свързан ли е бизнесът на тези хора с приятелството им с президента? Не, не е свързан”, отговори Песков.