Песков: Говорейки за „анексирането“ на Крим, Меркел използва неправилен термин

Песков: Говорейки за „анексирането“ на Крим, Меркел използва неправилен термин

Публикувано от:

Германският канцлер Ангела Меркел, говорейки за „анексирането“ на Крим, използва неправилен термин, защото това бе легитимно присъединяване. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Пасков, предаде РИА Новости.

В материала „Защо срещата на върха на Г-7 трябва да излезе извън рамките на кризисната дипломация“, публикуван в канадския вестник Globe and Mail, Меркел пише: „Кой би повярвал, че 25 години след края на Студената война европейският световен ред ще бъде поставен под съмнение от анексирането на Крим?“.

„Ако правилно си спомням, госпожа Меркел в това свое изказване е допуснала грешка в областта на терминологията. Тя използва думата „анексиране“, а не присъединяване. Ние смятаме, че това е погрешна дефиниция“, каза Песков пред журналисти.

Според него тук става дума за присъединяването на Крим към Русия, при това легитимно и доброволно в рамките на действащото законодателство, в това число и украинското. „Това решение бе прието и на референдума, и от легитимния законодателен орган в Крим, който действаше легитимно, в това число и в рамките на украинското, към този момент, законодателство. Затова „анексиране“ тук не трябва да се използва, ние смятаме това за грешно“, поясни Песков.