Песков: В Минск Русия категорично е настоявала огънят да бъде прекратен веднага

Дмитрий Песков потвърди думите на Ангела Меркел, че Владимир Путин е повлиял на лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки и опроверга Порошенко, който заяви, че на преговорите на „нормандската четворка“ на него са му били поставяни различни ултиматуми.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че преговорите на „нормандската четворка“ са били „твърди и много емоционални“.

„Представителите на ДНР и ЛНР активно представяха своите искания, в които се наложи да се вслушваме. Президентът Путин приложи много усилия, за да убеди опълченците да подпишат документа“, каза Песков, цитиран от „Комерсант“. Той подчерта, че проблемът не може да бъде решен, ако Киев не започне директен диалог с опълченците.

По думите на Песков, при преговорите в Минск Русия категорично е настоявала огънят да бъде прекратен веднага. Но в заключителния документ бе посочено, че режимът на примирието трябва да настъпи в полунощ на събота срещу неделя на 16 февруари. Прессекретарят поясни, че това е било искане на опълченците, защото не на книга, а в реалния живот, е трудно ефективно да се постигне едновременно прекратяване на огъня.

Песков добави, че в хода на преговорите на „нормандската четворка“ в Минск въпросът за доставката на френските хеликоптероносачи „Мистрал“ не е бил обсъждан, информира РИА Новости.