Песков: В западните медии продължава истерията по демонизирането на Русия

В западните медии продължава истерията по демонизирането на Русия, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано британските медии публикуваха материал, в който се твърди, че през февруари в Германия се е състояла среща между руските и американските специални служби.

Вестник Times, позовавайки се на получени в изданието документи от „секретната среща на представителите на разузнаването на Москва и Вашингтон“, написа, че „президентът Путин използва заплахата от ядрен сблъсък над страните от Балтика, за да накара НАТО да се отдръпне от границите на Русия“. Както добавя вестник Independеnt, документите от срещата според тях са доказателство за заплахите от страна на Москва да използва „спектър от отговори от ядрен до невъоръжен, ако НАТО прехвърли повече сили в Литва, Латвия и Естония“. Опитът на Украйна да си върне Крим според тях ще бъде посрещнат от Москва „по силов път, в това число и с помощта на използване на ядрени сили“, а доставката на оръжие на НАТО в Украйна ще бъде разгледана като „по-нататъшно настъпление към границите на Русия“.

„Това е класически пример за тази продължаваща истерия за демонизиране на нашата страна, тоест фактически те сами украсяват ситуацията в информационен план, при което, без да се ръководят от каквато и да било конкретна информация, и след това се страхуват от това, което самите те са написали“, заяви прессекретарят на руския президент пред журналисти. Според Песков, „не бива да се отнасяме сериозно към подобни публикации“.

В Съвета на Федерацията наричат публикациите в британските издания  Times и Independent за заплахите от страна на Москва „пролетни прояви на болен мозък“.

„Подобни статии даже е трудно да се коментират. Сигурно, това е пролетна проява на болните мозъци на западните политици“, заяви пред РИА Новости първият заместник-председател на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Евгений Серебренников.

По неговите думи, от страна на Русия няма и не е имало „не само никакви заплахи, но дори и  намеци за заплахи“.

„Да, ние имаме ядрено оръжие, ние непрекъснато го усъвършенстваме, и то се намира в постоянно бойно дежурство. А нашите врагове нека си правят вече изводи от това“, каза още руският сенатор.