„ПЕПЕЛЯШКА” НА МОСКОВСКИЯ ТЕАТЪР ЗА КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ ЩЕ ГОСТУВА И В СТАРА ЗАГОРА

ДИРЕКТОРЪТ НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА ОГНЯН ДРАГАНОВ  ОЩЕ ОТ СЕГА ПОРЪЧА КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА СВОИТЕ СЪГРАЖДАНИ.

Разбрал за подготвяното от „Жокер медиа” турне на Академичния държавен московски балет под ръководството на народните артисти Н.Касаткина и В.Васильов, Огнян Драганов реши да зарадва почитателите на класическия балет в Стара Загора.  На 15 декември в Операта ще бъде показан балета на Сергей Прокофиев „Пепеляшка”.

Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касатикина и Василиев – тяхно е либретото, хореографията и постановката. Преди  38 години  те създават и продължават да  ръководят единствения в Москва  „Авторски балетен театър”. Тяхното мотото е  „Всичко е допустимо, освен скуката!”. „Пепеляшка” е един от най-добрите примери за това. Тя е едно от най-любимите произведения на самия Прокофиев: „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препятствията по  пътя, осъществяването на  мечтата. Написах „Пепеляшка” /1945 год./  в традициите на стария класически балет”.

Премиерата на „Пепеляшка” в Държавния академичен театър за класически балет е през март 1993 г. Народните артисти Н.Касаткина и В.Василиев, както във всички свои постановки, преди всичко се опират на музиката. Именно музиката им диктува образността на спектакъла и особеностите на хореографията. Но дори и в традиционната форма те успяват да разкажат своята неповторима история.

Преди Стара Загора „Пепеляшка” ще бъде показана на 13 декември в Зала 1 на НДК. Другият спектакъл на Московския класически балет – „Лешникотрошачката” ще се играе на 7 декември във Варна, 8 декември –Русе, 9 декември – В.Търново, 11 декември – Пловдив, 12 декември – София, зала 1, НДК. Билетите са вече в продажба!