Пентагонът твърди, че Русия е създала военна база в Палмира

САЩ предполагат, че Русия е създала военна база в Палмира. Това заяви в сряза официалният представител на групата американски войски, участващи в контратерористичната операция в Ирак и Сирия, полковник Стив Уорън, предаде ТАСС.

„Те (Русия) са създали своего рода военна база в района на Палмира и продължават да я оборудват. Като цяло военният им потенциал в региона не се е променил“, заяви полковникът. Според него оперативната база на РФ ще „се превърне в опорен пункт, който ще им осигури по-дълго присъствие“.

Представителят на Пентагона заяви, че „още е рано да се каже дали руските ВС смятат да останат в този регион за дълго“. На молба да уточни доколко руската база е разположена близо до Палмира, полковникът не можа да отговори. „Тя е близо. Не мога да дам точен отговор“, каза той.

„Военният им потенциал като цяло е на практика същият. Те разполагат с военна авиация, сухопътни сили и артилерия. Техният спецназ все още консултира сирийския режим в Палмира“, заяви Уорън.

По-рано представителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков опроверга появилата се в медиите информация, че Русия създава военна база в Палмира.

„Никакви „нови руски бази“ на територията на сирийска Палмира не е имало и няма. На публикуваните от ЮНЕСКО спътникови снимки на този район, за които споменава агенцията…е посочен временният лагер на подразделенията на Международния противоминен център към Въоръжените сили на РФ, занимаващи се по-рано с разминирането на историческата част на Палмира, а днес – с Тадмор. Разгръщането на този временен лагер до края на разминирането е изцяло съгласуван с министерството на културата и другите държавни ведомства на Сирийската арабска република“, каза Конашенков.

Във временния лагер са разположени жилищни модули, полева болница, където се оказва помощ на местните жители, както и полеви хлебозавод, „чиято продукция също се раздава на сирийците“, уточни генералът.