Пентагонът счита, че Русия увеличава потенциала си за атака срещу САЩ в космоса

Представителите на Пентагона считат, че Русия и Китай увеличават потенциала си за нападение срещу САЩ в космическото пространство, пише в. Washington Post, цитиран от РИА Новости.

„Представителите на Пентагона заявяват, че Русия и Китай разработват възможности за нападение срещу САЩ, докато Съединените щати са затънали в контратерористичните операции в Ирак и Афганистан“, пише изданието.

„Сега, когато Русия, Китай и другите разработват технология, която може да изведе от строя инфраструктурата на националната сигурност, създадена от САЩ в космоса, представителите на Пентагона се опасяват, че спътниците ще станат лесна плячка“, се казва в публикацията.

„Трябва да признаем, че, независимо от усилията ни, в бъдеще конфликтът може да започне или да се разшири в космоса“, цитира изданието думите на адмирал Сесил Хейни, командир на стратегическото командване на САЩ.

Помощникът на държавния секретар по контрол над въоръженията Франк Роуз по-рано заяви, че „е обезпокоен от продължаващите разработки на противоспътниково оръжие от Русия и Китай“, пише още изданието.