Пентагонът: РЛС на север са остарели и безсилни срещу руските ракети

Радиолокационната система на най-северната военновъздушна американска база Туле не е обновявана от 1950 г. и не може ефективно да предупреждава за заплаха, каза министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, предаде „Руски дневник“.

Радиолокационната система на американската база Туле в Гренландия беше монтирана още през 1950-те и има нужна от модернизация, заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър САЩ по време съвещание във вторник. Това предава агенция Spitnik.

По думите на Картър междуконтинентални ракети, насочени към САЩ, могат да достигнат целта си през района на Северния полюс. РЛС най-северната база на САЩ трябва да бъдат по-чувствителни, за да идентифицират заплахата възможно най-рано, подчерта той.

„Русия има балистични ядрени ракети с далечен обсег. За да могат нашите средства за противоракетната отбрана да ги прихванат във въздуха, ние трябва да модернизираме РЛС (в базата Туле-ред.)“, каза шефът на Пентагона. Той отбеляза също, че потенциален ракетен удар може да бъде нанесен от Китай или Северна Корея.

Представители на САЩ нееднократно са заявявали за някаква „заплаха“ от Русия. На фона на това страните от НАТО предприеха редица мерки за разширяване на военната дейност в Европа, включително и ръстът на американските войски на континента, рязкото разширяване на програмата за учения и патрулирания, както и увеличаване на разходите за отбрана. Москва е убедена, че обвиненията в агресивна политика към Русия е предлог на НАТО за активизиране на дейността му.