Пентагонът призна: Армията на Русия е по-силна от американската

Пентагонът призна: Армията на Русия е по-силна от американската

Публикувано от:

Русия побеждава САЩ не само във въздуха (фактът, че операцията на ВКС на Русия против ИД е в пъти по-ефективна от аналогичните действия на НАТО, вече не се поставя под съмнение), но и в електронната война, пише изданието Foreign Policy.

Журналистите отбелязват, че руските военни в Сирия използват високотехнологично оборудване, което с помощта на дронове извежда от строй и блокира комуникациите на противника на бойното поле. САЩ в тази военна област само се опитват да наваксат изпуснатото.

Американските чиновници признават, че тяхното оборудване не може да се сравнява с руското, след като видяха как „Красуха 4” създава смущения на чуждите самолети и радари.

Например, командващият сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис описа възможностите на руското оборудване като „невероятно огромни”. Впрочем, Пентагонът все пак направи неловък опит за добър ход при лоша игра: на конференция, състояла се този месец, генерал-лейтенант Едуард Кердън заяви: „Все пак не може да се твърди, че ние не предприемаме опити да настигнем Русия”.

Foreign Policy също обръща внимание и на факта, че Пентагонът през последните десет години е изхрачил огромни средства за високотехнологично оборудване. Но почти всичко, което е било купено, просто събира прах на рафта, защото не се използва по една или друга причина, или се намира в състояние, изискващо ремонт.

Гледайки на възможностите на Москва, във Вашингтон заявяват: „Действително, технологичните възможности на Русия нарастват. Политическото и военното ръководство в Москва разбира колко важно е това”.