Пентагонът заяви, че Русия „няма основания“ да вижда заплаха в лицето на САЩ

Русия „няма основания“ да вижда заплаха в лицето на САЩ. Това заяви в понеделник представителят на министерството на отбраната на САЩ капитан Джеф Дейвис, отговаряйки на молба на журналисти да коментира новата стратегия за национална сигурност на Русия, публикувана в навечерието на Нова година, предаде ТАСС.

„Те нямат основание да ни смятат за заплаха“, заяви американският военен. „Ние не търсим конфликт с Русия. Ние имаме своите разногласия, но всъщност е неправилно да се разглеждат Съединените Щати като заплаха за Русия“.

По-рано същия ден пресслужбата на Пентагона разпространи информация за изказванията на тази тема на председателя на Комитета на началник щабовете на ВС на САЩ генерал Джоузеф Данфорд. В Щутгарт той заяви, че към момента не е запознат със съдържанието на новата руска стратегия и иска да прочете документа, преди да го коментира.

В същото време Данфорд заяви за постоянните контакти с руския  си колега – началника на Генералния щаб на ВС на РФ генерал Валерий Герасимов. „Аз вече няколко пъти разговарях с него и планирам да го правя постоянно“, каза Данфорд, като добави, че според него „в период на трудности професионалните отношения между военните“ биват особено полезни. Според публикацията, той изразил желание лично да се срещне с Герасимов.

В указа на руския президент „За Стратегията за национална сигурност на Руската федерация“ в частност се говори, че „укрепването на Русия се случва на фона на нови заплахи за националната сигурност, имащи комплексен взаимосвързан характер“. „Провеждането от Руската федерация на самостоятелна външна и вътрешна политика предизвиква противодействие от страна на САЩ и съюзниците им, стремящи се да запазят доминирането си в световните дела“, поясняват авторите на документа, подчертавайки, че реализираната от Запада „политика на сдържане на Русия предвижда оказване върху нея на политически, икономически, военен и информационен натиск“.

Едновременно с това в стратегията се посочва, че Русия „е заинтересована в изграждането на пълноценно партньорство със САЩ на основата на съвпадащите интереси“, а също така „се обявява да укрепването на взаимноизгодното сътрудничество с европейските държави, с Европейския съюз“.