Пентагонът засега не смята за нужно да се отказва от руските ракетни двигатели

Пентагонът смята за правилно използването от САЩ на руските ракетни двигатели РД-180, заяви в сряда министърът на ВВС на САЩ Дебора Лий Джеймс, предаде РИА Новости.

„Продължаваме да смятаме, че достъпът примерно до 18 двигателя РД-180 е правилен в близките няколко години за поддържане на конкуренция в краткосрочна перспектива“, каза тя.

Джеймс потвърди, че САЩ „се движат в посока пълен отказ от руските двигатели, колкото е възможно по-бързо, съгласно законодателството за отбранителния бюджет“.

„На последно място ние действаме в пълното съответствие със санкциите срещу Русия. Вчера помолих заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси и главния юрисконсулт на министерството да сътрудничат с нашите колеги в Държавния департамент, министерството на финансите и мониторинга по въпросите, свързани с „Енергомаш“ във връзка с промените в ръководството на руския космически отрасъл в последно време“, каза тя.

По-рано Джеймс заяви, че САЩ трябва да имат 18 собствени ракетни двигатели, за да избегнат зависимостта от руските РД-180.