Пентагонът: Добре би било да подобрим военния си диалог с Русия и Китай

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър не е доволен от настоящето положение на диалога между американските военни и техните руски и китайски колеги. Той призна това в интервю за Vox, публикувано в сряда. При това, той даде да се разбере, че смята за отговорни за това положение на нещата не собствената си страна, а Русия и Китай, предаде ТАСС.

На въпрос дали е удовлетворен от „равнището на общуване между военните с Русия и Китай, Картър отговори: „Не, като цяло ми се иска повече. Но тангото се танцува от двама“.

„Не става дума само за обема, но и за характера на диалога и готовността споменатите страни да поддържат такъв диалог, който може да бъде смятан за плодотворен. В този план не всичко е така, както следва. Запазвам надежди в тази област, но тангото се танцува от двама“, добави той.

От началото на украинската криза насам сътрудничеството между военните министерства на САЩ и Русия бе преустановено напълно по инициативата на Вашингтон. На ниво висше военно ръководство се поддържат спорадични контакти, но те са изключително редки. В Москва винаги са подчертавали, че това положение се е създало не по вина на Москва.