Пекин: Войната между САЩ и Китай е неизбежна, ако Вашингтон не се успокои

Китай отправи дипломатическа нота към Вашингтон във връзка с разузнавателния полет на американски шпионски самолет над части от оспорваното Южнокитайско море миналата седмица.

Това съобщи външното министерство на Китай, цитирано от Ройтерс.

Военноморският флот на Китай е отправил 8 предупреждения към американски военен самолет P8-A Poseidon – най-модерният самолет за разузнаване на САЩ – по време на полет в региона в сряда. Информацията беше съобщена от екип на СиЕнЕн, който е бил на борда на самолета.

Китай има претенции към 90% от територията на Южнокитайско море, което се смята, че е богато на петрол и газ. Претенции имат също Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван.

Миналата седмица Китай предупреди, че действията на САЩ в Южнокитайско море са безотговорни и опасни.

Говорител на външното ведомство на Китай заяви днес, че Пекин призовава САЩ да поправят грешките си и да избягват „безотговорни изказвания и дела“ относно Южнокитайско море.

Китайският държавен вестник Global Times пише, че „неизбежна е войната“ между Китай и САЩ за Южнокитайско море, ако Вашингтон не спре да настоява пред Пекин да прекрати изграждането на изкуствени острови.

Американският самолет прелетя над райони, където Китай изгражда изкуствени острови. Вашингтон подчерта, че полетът е бил в съответствие с международното право, пише news.ibox.bg