ПВО на опълчението свали украинска ракета „Точка-У“ до Луганск

Противовъздушната система на опълчението свали украинска ракета „Точка-У“ в покрайнините на Луганск. Части от балистичната ракета се разпръснали в близост до алчевски металургичен завод, предаде руската телевизия Lifenews.

Носа на ракетата „Точка-У“ е отлетяла встрани и се е взривил. От експлозията местните жители решили, че в Алчевск е паднал самолет.

По-рано в медиите се появи информация, че снощи ПВО на армията на ДНР е свалила самолет на противника в Горловка, като при това не се уточняваше именно за каква техника става дума.

Украинските военни многократно са използвали тактическия ракетен комплекс „Точка-У“ в Донбас. ВСУ са обстрелвали с такива ракети позициите на опълченците и жилищните квартали в региона.

За пръв път за използването на „Точка-У“ на 29 юли 2014 г. съобщи американската телевизия CNN.

Комплексът „Точка-У“ е разработен в СССР през 70-те години. Освен ракетата комплексът включва пускова установка, арсенално оборудване и няколко вида влекачи. При привеждането му в първа степен на готовност комплексът „Точка У“ стреля на всеки две минути.

Оръжието се отличава с голяма точност и обсег на действие до 120 км. През 2013 г. Украйна е разполагала с 90 такива ракети: 78 на склад и 12 в бойна готовност в ракетната бригада в гр. Хмелницки.

Украинските военни обаче, нямат никакъв боен опит в използването на тези ракети.

http://www.youtube.com/watch?v=E4yVWUVQVBc