Патрушев: Целта на САЩ е да разчлени Русия

Патрушев: Целта на САЩ е да разчлени Русия

Публикувано от:

САЩ се опитват да въвлекат Русия в украинския конфликт, за да могат да постигнат смяна на властта в РФ и да разчленят страната. Такова мнение изрази секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

„В качеството на предлог за активното „сдържане“ на страната ни е използвана ситуацията в Украйна. За САЩ Украйна сама по себе си не е интересна, тяхната цел е да отслабят позициите ни. Американците се опитват да въвлекат РФ в междудържавен военен конфликт и посредством украинските събития да постигнат смяна на властта, и в крайна сметка, да разчленят страната ни“, каза Патрушев в интервю, публикувано на сайта на „Российская газета“.

Украинските власти нееднократно се обръщаха към САЩ и други държави с молба за доставка на оръжие. Съветникът на американския президент по националната сигурност Сюзан Райс на 6 февруари заяви, че Съединените Щати разглеждат възможността за предоставяне на Украйна на пряка военна помощ. Тя поясни, че този въпрос е предложен за разглеждане.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев счита, че, доставяйки оръжие в Украйна, САЩ още веднъж ще потвърдят, че са непосредствен участник в украинския конфликт.

При това, подобна стъпка би довела до ескалиране на конфликта, убеден е Патрушев.

„Началото на доставянето на оръжие на Съединените Щати в Украйна ще се превърне в поредното доказателство за това, че САЩ са непосредствен участник в конфликта“, каза той пред журналисти. Патрушев припомни, че това вече е било потвърдено косвено от официални лица на САЩ.

„Несъмнено, ако САЩ започнат да доставят оръжие на Украйна, то последващата ескалация на конфликта само ще нараства, – убеден е той. – Русия ще продължи да се придържа към предишните си позиции за мирното разрешаване на конфликта с политико-дипломатически мерки“.

Патрушев припомни думите на американския президент Барак Обама за това, че Вашингтон още от самото начало е бил въвлечен в държавния преврат в Украйна, който американският лидер нарече „смяна на властта“, а помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд нееднократно заяви, че Вашингтон през последните 12 години са похарчили над 5 млрд. долара за така наречените демократични промени в украинското общество.