Патрушев: Русия е подготвена за борба с „цветни революции”

С въвеждането на санкциите САЩ разчитаха на рязкото влошаване на условията на живот на руските граждани и масови протести. Такова мнение изрази пред журналисти секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

„Очевидно Белият дом е разчитал на рязкото влошаване на качеството на живот на руснаците и масови протести, – отбеляза той. – В Русия е натрупан достатъчен запас от икономическа, финансова, и най-важното, политическа сила, има солидарност и подкрепа от страна на чуждестранните партньори, в това число и в рамките на болшинството многостранни формати”.

Коментирайки резултатите от работните си посещения в Египет и Обединените Арабски Емирства, Патрушев констатира, че „опитите да са окаже влияние върху нашата държава отвън не престават”. Според секретаря на Съвета за сигурност на Русия, самите САЩ наричат тези опити „усилия за подобряване на демократичното положение”. „В Китай и в много други страни по света, непосредствено сблъскали се с такива прояви, се използва терминът „цветни революции”, отбеляза той.

Патрушев подчерта, че методите на Вашингтон не са се променили през последните десетилетия. „Те са изпитани върху постъветското пространство, страните от Близкия изток и Северна Африка, както и в други региони по света”, припомни той.

Патрушев поясни, че „на практика продължава финансирането на опозиционните сили, използвайки като предлог защитата на правата на човека и необходимостта от установяването на институции на гражданското общество”.”Паралелно с това се въвеждат едностранни икономически санкции. Това се вижда много добре в антируската кампания, започната от САЩ, в която ситуацията в Украйна послужи като претекст”, добави Патрушев.

Задокеанските „партньори” на Русия се опитват да разпокъсат мюсюлманския свят, като едновременно с това отслабят Русия и Китай, счита секретарят на руския Съвет за сигурност.

Специалните служби откриха доказателства за контактите между бойци от терористичната групировка „Ислямска държава” и терористи, действащи в Северен Кавказ, каза още Патрушев.

„Потвърди се информацията за контактите между ИДИЛ с терористичните подземия на Северен Кавказ, – отбеляза той. – Тази информация ще бъде взета предвид при приемането на по-нататъшни решения, насочени на укрепването на сигурността на Руската федерация и защитата на националните й интереси”.

При това Патрушев предположи, че САЩ вероятно не бързат да унищожат бойците от терористичната групировка „Ислямска държава”, за да не облекчат положението на сирийския президент Башар Асад.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия припомни, че РФ през последните десетилетия е натрупала значителен опит в противодействието на „цветните революции”: приети са закони, насочени на укрепването на конституционния строй, защитата на териториалната цялостност, противодействието на тероризма и екстремизма. „Русия решава важната задача по патриотичното възпитаване на младежта, развитието на институции на гражданското общество, сплотяването на нацията на основата на единството на духовно-нравствените и исторически ценности. По всички изброени въпроси ние сме готови да окажем необходимото консултативно съдействие на нашите партньори”, увери Патрушев.