Патрушев: В четири гранични области в Русия могат да проникнат престъпници от Украйна

Заплаха от проникване в Русия на националисти и престъпници от Украйна съществува в четири субекта в Централния федерален окръг (ЦФО) на РФ – Брянски, Белгородски, Воронежки и Курски. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев по време на съвещание, на което бяха обсъдени мерките за осигуряване на националната безопасност, предаде ТАСС.

„На територията на Брянска, Белгородска, Воронежка и Курска области съществува заплаха от незаконно проникване на територията на Русия на членове на украинските националистически структури и престъпни групировки“, отбеляза той.

Като цяло процесите в социално-политическата сфера в ЦФО се развиват стабилно, но оперативната обстановка на руско-украинската граница си остава сложна, подчерта още Патрушев. Той припомни за задържането на 25-ма украински граждани, занимаващи се с подготовката на терористични актове в седем руски региона. „Затова от граничната служба на ФСБ на Русия, Росграница и ръководителите на субектите във Федерацията се изисква координирана работа за усъвършенстването на граничната инфраструктура и укрепването на руско-украинската граница“, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Санкциите на Запада са оказали влияние върху руската икономика, особено на предприятията от отбранително-промишления комплекс. Усложнено е положението и в селското стопанство, в осигуряването за населението на лекарства и медицински услуги, пострадал е и вътрешният пазар, отбеляза Патрушев.

Срещу Русия се използват технологии за създаване на кризисни ситуации в икономиката и социалната сфера. Огромният политически, икономически и информационен натиск върху Русия продължава вече повече от година.

Срещу РФ се води информационна война. „Предприемат се опити за сдържане на Русия, промяна на външната и вътрешната й политика, отказ от защита на нашите жизненоважни национални интереси“, заяви Патрушев.

Властите в Украйна поеха курс на „задушаване“ на Донбас. „Засега украинското ръководство, намиращо се под външен натиск, на практика не прави нищо за мирното регулиране на конфликта. Напротив, продължава засилването на напрежението в отношенията с Русия, властите са поели курса на задушаване на Донбас, унищожаване на всичко, което е част от общото минало на двата братски народа“, подчерта Патрушев.

Той съобщи и за миграционната ситуация, създала се във връзка с притока на бежанци от Украйна. През 2014 г. в ЦФО са регистрирани над 3282 хиляди украински граждани, сред които повече от 62 хиляди деца. Заявление за придобиване на руско гражданство през миналата година са подали 13 хиляди души, като от тях са приети над 10 хиляди.

Патрушев обърна внимание на това, че някои украински граждани, които са намерили работа в Русия, запазват статута си на безработни и продължават да получават помощи. Затова той отбеляза необходимостта от спазването на руското законодателство, при това внимателно и прецизно отнасяйки се към настаняването и приспособяването на бежанците.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия също така подчерта, че броят на престъпленията с терористична и екстремистка насоченост в ЦФО през 2014 г. е нараснал с повече от 20 %. По неговите думи, основно те са свързани с разпространяването на информация от екстремистки характер в интернет. Патрушев помоли по-оперативно да се блокира разпространението на такава информация.