Патрушев: В създаването на единен фронт за борба с тероризма предварителните условия са недопустими

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев счита, че при създаването на единен фронт за борба с тероризма са недопустими каквито и да било предварителни условия, предаде ТАСС.

„Трябва да се откажем от предварителните условия в работата по създаването на единен фронт за борба с тероризма, – заяви той в интервю пред журналисти. – Ние винаги държим на това в контактите си с чуждестранните ни партньори“.

Патрушев заяви, че Русия вече вижда заинтересованост в съвместната борба с тероризма от страна на Франция, Великобритания, Германия, Италия и Северноатлантическия алианс. „И за това има обективни причини, свързани в това число и с успешната реализация на антитерористичната операция на Русия в Сирия. При това е важно, че нашите действия съответстват на нормите на международното право и се осъществяват по молба на законните сирийски власти. Отбелязваме, между другото, че след началото на тази операция САЩ и съюзниците им също активизираха действията си срещу терористите“, каза секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

По думите на Патрушев, с непосредственото участие на Русия е постигнат определен прогрес в обединяването на световната общност в тази насока. „Един от видимите резултати станаха наскоро приетите от Съвета за сигурност на ООН резолюции, насочени към борба срещу ИДИЛ и другите терористични организации“, добави той.

„Освен това, Русия постоянно разяснява опасността от заиграването с терористичните организации за политически цели, – отбеляза Патрушев. – В резултат от това в държавите нараства разбирането, че повече не трябва да се затварят очите за безчинствата на радикалните ислямисти в разчитане на това те да бъдат използвани за сваляне на законните правителства“.

„Ние сме твърдо убедени, че борбата с тероризма трябва да носи последователен характер, – подчерта секретарят на Съвета за сигурност на Русия. – Демонстрираме това със собствения си пример. Опитите да се делят терористите на „добри“ и „лоши“ са категорично неприемливи“.