Патриарх Неофит отслужи литургия за 100-годишнината от освещаването на Руската църква

Българският патриарх Неофит отслужи литургия в столичния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като Руската църква.

Днес е вторият ден на честванията на 100-годишнината от освещаването на храма. Миряни дойдоха на литургията да запалят свещ и да се помолят. Днес за 18 ч. в храм „Св. София Премъдрост Божия“ е планиран празничен концерт с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското подворие.

Руската църква в София има своето дълбоко значение в духовните и църковни контакти между двете патриаршии, които заедно отбелязват 100-годишнината от освещаването му тези дни и отдават значимото и на друга важна годишнина – преди 60 години храмът става и духовно представителство на Руската патриаршия в страната ни. През този период руският храм у нас се превръща в средище на бягащите от съветския режим белогвардейци след Октомврийската революция през 1917 г., но и в предпочитано място за молитва към Бога за хиляди български вярващи.

Екатеринбургският митрополит Кирил, който води руската делегация за празника, определи българо-руските църковни отношения като много добри и добави: „Ние, руснаците, сме много задължени на българското свещенство и духовенство, на българското християнство, което дава заря на християнството в Русия чрез българските духовни и богослужебни книги. Чрез тях в Русия се затвърждава и заживява светото православие през всички тези столетия и хилядолетия“.

Митрополит Кирил припомни ролята на българския митрополит Киприян – един от най-известните московски духовници./БНР