Патриарх Кирил: Църквата не трябва да се подчинява на влиянието на световните центрове

Москва. Руския Патриарх Кирил съзира опасност в опитите на центровете за идеологическо влияние, да подчинят Църквата, съобщи «Патриархия.ру».

„Днес в цял свят върви глобална борба срещу  центровете на властта и идеологическите центрове, които самоволно поемат право за идеологическо управление на света, опитвайки се да подчинят Църквата под свое влияние“, заяви в сряда (деня на Св. Филип чудотворец, митрополит Московски и на цяла Русия), Главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил след литургията в катедралата Успение Богородично към Кремъл.

Негово Светейшество отбеляза, че днес в много страни по света се обявява свобода за избор на вероизповедание и същевременно с това се случва поробване на Църквата – загуба на тази свобода. Според думите му, от споменатите центрове за влияние излизат  “опасни и пагубни за човешкия род заблуждения“.

Той спомена, че едно от задълженията на Църквата е да съхрани свободата на вярващите в този вреден мощен поток, с който заливат  човечеството под въздействието на греховни влияния, ето защо, той смята, че пътят на вярващите трябва да преминава с изповед.  Патриарх Кирил заяви, че е важно запазването на вътрешната свобода на Църквата и способността й да провъзглася Божията истина, независимо от това, колко “силно и кресливо“ някои сили настояват и искат Църквата напълно да им се подчини..