Патриарх Кирил: Случващото се в Сирия заплашва да се превърне в глобален конфликт

Противопоставянето на световните държави в Сирия носи риск да се превърне в глобален конфликт между Запада и Изтока. Това са говорили на срещата си в Хавана на 12 февруари папа Франциск и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, разказа предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) на среща с президента на Парагвай Орасио Мануел Кортес Хара в президентския дворец в Асунсион, предаде ТАСС.

„Сирия и всичко, което се случва около нея, не трябва да бъде място за потенциален конфликт между Запада и Изтока. Тук не трябва да зрее семето на опасен нов глобален конфликт“, каза патриархът. Той е убеден, че „не трябва да действат различни коалиции, преследващи различни цели“. Според патриарх Кирил „всички заинтересовани от победата над тероризма сили трябва да действат заедно и координирано, преследвайки целта, която открито декларират“. „Преследването на недекларирани цели е опасно за целия свят“, подчерта той.

Патриархът отбеляза, че терористите „не разбират целите и са готови да унищожат всеки, който не прилича на тях“. „И ние знаем, че те не са ограничават само във военните действия в Сирия и Ирак: те взривиха руския самолет, където загинаха 240 души – напълно невинни хора. Те убиха невинни хора и в Париж“, каза предстоятелят на РПЦ, като добави, че списъкът с трагедиите, извършени от терористите, може  да бъде продължен.

„Вече е невъзможно да се мълчи, трябва заедно да се говори, и мисля, че съвместния ни (с папата – бел. Ред.) глас бе достатъчно силен, за да осъзнаят хората, че в тези страни има геноцид на християнството, християните се унищожават и прогонват от местата, където е възникнало християнството“, каза той. Руският патриарх отбеляза, че „това е обща беда за цялото човешко семейство и затова отговорът на това предизвикателство трябва да бъде координиран, съгласуван и съвместен“.

Патриарх Кирил също така предупреди, че Европа опасно се дехристиянизира и това е общата им тревога с папа Франциск, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

„Европа не може да загуби своите християнски корени. Дехристиянизацията на Европа е опасна не само от гледна точка на дискриминацията по отношение на християните, тя е опасна и от духовна и културна гледна точка. Европа ще се промени изцяло, ако християните бъдат изтласкани от обществения живот на европейците“, подчерта патриархът.

Патриархът отбеляза важната роля на младежта за бъдещето на християнството. В точки 22 и 23 на съвместната им декларация с папата се съдържа специално обръщение към младите хора: „Не бойте се да вървите срещу течението.Отстоявайте Божията правда. С която впрочем  не всякога са съобразени съвременните светски стандарти…Възпитавайте децата в християнската вяра, предайте им драгоценния дар на вярата, която сте получили от вашите родители и предци“.

Парагвай е първата латиноамериканска страна, която патриархът на Москва и цяла Русия посещава след историческата си среща с папата в Куба на 12 февруари.

„Взаимодействието между двете най-големи християнски църкви в света след срещата на патриарх Кирил и папа Франциск може да спомогне за преодоляването на тероризма и предотвратване на Трета световна война в сегашната ситуация, която много напомня положението по време на Карибската криза или преди Първата световна война“, заяви в интервю за РИА „Новости“ председателят на отдела за международно сътрудничество на Московската патриаршия, Волокамският митрополит Иларион.