Патриарх Кирил се помоли за руските семейства и се срещна с деца от Донбас

Патриаршеска коледна елха, около която се събраха възпитаници от детските домове и деца от Донбас, се състоя в Държавния дворец в Кремъл.

„Ние знаем как страдат хората в Донбас и, навярно вашите родители –майки, бащи, баби и дядовци. Ако всичко бе благополучно, вие нямаше до дойдете тук сигурно. Но ние направихме всичко по силите си, за да не се чувствате все едно сте в чужбина“, каза патриархът, обръщайки се към децата.

Патриарх Кирил поздрави събралите се по случай Рождество Христово, пожела „мир, радост душевна, добро настроение и нови приятели“, за да може „войната, жертвите и страданията на хората колкото се може по-скоро да изчезнат от лицето на донбанската земя и от лицето на света“.

След литургията в Успенски събор в Кремъл на празника на Събора на Пресвета Богородица Предстоятелят на Руската православна църква също така подчерта важността от запазването на мира и любовта в семействата „особено пред лицето на трудностите и опасностите“.

„Затова нашата особена молитва днес е за семействата, за това, в тях да се раждат деца, за това, да се прекрати в масов мащаб убийството на новородени още в майчината утроба, за това, раждането на всеки да бъде велико щастие в семейството, повод за още по-голямо сплотяване и чувство на важност един за друг“, отбеляза патриарх Кирил.