Патриарх Кирил: Санкциите накараха руснаците да работят с пълна отдаденост

Русия, благодарение на санкциите на Запада, вече се превърна в самодостатъчна страна във въпросите за осигуряването на храните, а скоро ще постигне същото и в останалите области на икономиката, убеден е Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страните, въвели санкции срещу нея, включително и от ЕС. През юни 2015 г. в отговор на удължаването на санкциите Русия продължи хранителното ембарго до 5 август 2016 г.

„Ние живеем в най-богатата страна. Когато се докоснеш до богатствата и колосалните й възможности, се чудиш защо изобщо я има темата за замяна на вноса. Ние можем всичко, освен отглеждането на тропически плодове“, каза предстоятелят на руската църква в края на визитата си в епархията на Крайния Север и Сибир.

Според него, „трябва да се работи усилено, да се отвикне от навика за евтини пари и да се печели от разликата в лихвените проценти – между тези проценти, по които ни предоставяха кредити западните банки, и тези, по които ние даваме кредити на собственото си население и производство“.

„Мисля, че всичко ще дойде на мястото си“, каза патриарх Кирил, като подчерта, че „ако ги нямаше тези санкции, то те трябваше да бъдат измислени“.