Патриарх Кирил: Русия е истински суверенна държава

Патриарх Кирил смята, че разликата между Русия и повечето западни държави се крие в истинския ѝ суверенитет, предаде lenta.ru , цитирана от „Руски дневник“.

„Русия е напълно истински суверенна държава и използва този суверенитет  за своя собствена защита и за защита на своите приятели“, каза руският патриарх на среща с правосъдния министър Николай Селакович в Москва. Според духовника в съвременна Европа на практика не е останала действително суверенна страна.  Малкото, които са съхранили своята независимост, страдат от негативното отношение на мнозинството, цитира думите на Кирил агенция Интерфакс.

През септември главата на Руската православна църква изказа мнение, че санкциите на Запада носят полза на Русия, припомня lenta.ru. Той отбеляза също, че страната може сама да произвежда всякакви хранителни стоки с изключение на тропическите плодове.

Преди това патриархът заяви, че в нашия материален свят независимостта на Русия трябва да се брани не само с духовна, но и с материална и военна сила.