Патриарх Кирил подари на руските спортисти икона на Св. преп. Сергий Радонежски

Междуфракционната парламентарна група по защита на християнските ценности от руската Дума, инициира изработването и връчването на олимпийските отбори на Русия, Украйна, Беларус и Молдова четири икони с лика на Св. Преподобни Сергий Радонежски, съобщи на „Интерфакс-Религия“, Олег Ефимов секретарят на междуфракционната група.

Иконите бяха връчени на спортистите лично от руския Патриарх Кирил в навечерието на Олимпиадата в новопостроения в Сочи храм „Христос Спасител“, където извърши молебен за успех и победа на спортистите в предстоящите олимпийски състезания.

На молдовския отбор, иконата беше  връчена лично от председателя на Отдела на Московската патриаршия протойерей Всеволод Чаплин.

„В годината на 700-годишнината на Св. преподобни Сергий Радонежски, това ще бъде благословение за спортни подвизи на отборите от нашите братски страни, а също взаимопомощ и съчувствена подкрепа на феновете“, цитира Ефремов координатора на межфракционната група Сергей Гаврилов.

Иконите са изработени с подкрепата на благотворителния фонд „Православен Крим“ и при финансовата подкрепа на руското меценатство, чието име остана анонимно.

 .