Патриарх Кирил: Господ ще възнагради с мир историческа Рус

Повече от 10 хил. души участваха в литийното шествие, което се проведе в неделя в Москва от Успенския събор до Високо-Петровския манастир, и което бе водено от предстоятеля на Руската православна църква.

Отбелязването на 700-та годишнина от създаването на Високо-Петровския манастир – най-древната монашеска обител в града – се проведе в деня на памет на основателя на манастира светителя Петър, митрополит Киевски, който пренесъл катедрата от Владимир в Москва и положил началото на издигането на Москва като център на руската държавност.

Руският патриарх в обръщението си към вярващите припомни, че светителят Петър, пренесъл преди 700 години центъра на управление на Руската православна църква в Москва, „е вложил всичките си сили в съхранението на единството на руската земя“ и неслучайно е носил титлата „митрополит Киевски, Московски и на цяла Рус“.

„Почитайки неговата памет, неговото свято име, ние на първо място си спомняме за подвига за съхраняването на единството на Рус, на историческа Русия. И неслучайно ние го споменаваме като митрополит Киевски, Московски и на цяла Рус, защото тази титла обединява цяла Рус, тази титла с несъмнен исторически и духовен авторитет хвърля предизвикателство срещу всички, които днес, вървейки по пътя на междуособиците на отделните княжества, се опитват да разделят народа, да го въвлекат в междуособна война, които се осмеляват една част от Русия да наричат свой „враг“ и да мобилизират хората за борба с еднокръвните, единоверните братя“, каза патриархът.

По-рано медиите съобщиха, че украинският президент Петро Порошенко е заявил, че „ние нямаме никакви братски народи по време на войната“. По думите на Порошенко, „има единствено украински народ, близък до Европа, и има руски народ, който се намира в дълбока криза“.

Той отбеляза, че това се е случвало и по-рано в Русия и светителят Петър също „е бил свидетел на това, как подстрекавани отвън княза са встъпвали в смъртоносна схватка, отслабвайки себе си и своя народ“.

По думите на предстоятеля на РПЦ, днес вярващите се молят на първия московски митрополит за „съхраняване на единството на нашата църква“, както и за „примиряване на междуособната война на украинската земя“.

„Вярваме, че прекарвайки през изпитания и скърби нашия народ, Господ ще възнагради с мир и благополучие историческа Рус“, каза още патриархът.