Патриарх Кирил: Огромни сили са хвърлени за разрушаването на духовното единство

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в словото си след Божествената литургия в събора на Сретенския манастир на 8 септември в деня на почитането на Владимирската икона на Пресвета Богородица, заяви, че огромни сили са хвърлени днес за разрушаване на духовното единство на Рус.

„Удивителна духовна сплотеност ни се явява в този чудотворен образ, съединил Византия, Киев, Владимир и Москва, – отбеляза патриархът. – Самото придвижване на светинята от Византия до Москва през Киев и Владимир е свидетелство за единството на духовното пространство на Източната Православна църква. Ние знаем колко огромни сили бяха хвърлени за това, да се нанесе удар върху това пространство и да се разруши Византия, православната империя, явяваща се твърдост и опора на Православието в целия свят. И може би неслучайно е пристигнала чудотворната икона в Рус, доказвайки, че духовното пространство е неразрушимо. Самото придвижване на Божията Майка във Владимирския образ от Киев до Москва през Владимир свидетелства, че Тя е преминала този път, съединявайки всички тези княжества и земи, утвърждавайки духовното единство на Свята Рус“.

„И днес, когато огромни сили отново са хвърлени за разрушаването на това духовно единство, ние на мястото, където московчани посрещнаха благоговейно този свят образ, отново се обръщаме към нея и се молим: „Не оставяй Руската земя! Не допускай очерняне, разделение и междуособна война, отслабване на вярата православна! Не допускай кощунства, извращаващи самата природа на Православната църква! Дари с мир братските православни народи, живеещи на територията на Свята Рус!“.

И днес, когато до нас достигат тревожни новини от братска Украйна, ние не отслабваме молитвите си, молейки се за украинския народ, както и за руския народ, за Беларус, за народите на Свята Рус, за да пази Господ всички нас в мир, любов и единомислие, и Царицата Небесна, защитаваща Руската земя от страшни напасти и скърби, и в днешния тежък век ни помага да запазим духовното си единство, единството на Църквата и православната вяра.

Вярваме, че нашите молитви ще бъдат чути, тъй като те са искрени и сърдечни. И затова призовавам всички вас, скъпи мои, и в църковните, и в личните молитви да се молите за запазването на единството на нашата Църква, за съхраняването на духовното единство на всички наследници на Свята Рус, чиито предци с такова благоговение са се прекланяли от душа и сърце пред чудотворната Владимирска икона на Божията Майка“, подчерта Предстоятелят на Руската Църква.