Патриарх Кирил оглави юбилейно литийно шествие

По случай 700-годишнината от раждането на Св. Сергий Радонежки се проведоха общоцърковни празненства, съобщи пресслужбата на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Тържествата започнаха на 17 юли в Покровския женски манастир в град Хотьково, в Николския събор, където руският патриарх оглави служението на тържествения молебен. Той се поклони на мощите на Светите Кирил и Мария – родителите на преподобни Сергий. По-късно Патриарх Кирил поведе многохилядно литийно шествие от Хотьково до град Сергиев Посад. В празничното шествие взеха участие 60 йерарси, над 400 свещенослужители, монаси, делегации от всички епархии на Руската Православна Църква, казаци и поклонници от различни региони на Русия.

Патриарх Кирил 1

Шествието е поведено с основните светини – икона с мощите на Св. Сергий Радонежки и икона с мощите на преподобните Кирил и Мария. Молитвеното шествие се разпростря на 17 км.

Патриарх Кирил напомни, че в изминалите времена, литийните шествия от Москва до Троице-Сергиевата Лавра (гр. Сергиев Посад) са били традиция.

„Ние изминахме една малка част от онзи път, през който са минавали нашите благочестиви предци и все пак успяхме да почувстваме със сърцата си великата благодат“, отбеляза Патриарх Кирил.

Той подчерта, че именно в подвига, в който се въвличат душата и тялото, се „проверява нашата духовна сила и в отговор на това, Господ чува нашите молитви и подава измоленото от нас“.

Колкото повече сме способни на подвиг, в това число в Името на Бог, толкова по-силни ще бъдем, толкова по-високи върхове ще ни се покоряват – духовни и земни, каза руският Патриарх. Той призова, хората да се молят за църковно единство и народа.

На 17 юли на Благовещенското поле се отслужиха две литургии (в плунощ и рано сутринта), а след това молебни на Св. Сергий Радонежки и малка вечерня. Освен това, на Съборния площад на Троице-Сергиевата Лавра се състоя всенощно бдение.

На 18 юли, в деня на обретението на мощите на Св. Сергий Радонежки бяха отслужени литургии на Благовещенското поле и на Съборния прощад в лаврата, а светското празненство се проведе на Красногорския площад в Сергиев Посад.

Преподобни Сергий Радонежки е един от най-почитаемите руски светци, живял през XIV век по време на татаро-монголското иго. По молитвите му, Бог е освободил руската земя от междуособни войни, дарил е победа над поробителите на Куликово поле. Дори по време на живота си Св. Сергий е творил чудеса и получавал велики откровения, а също му се явила Богородица, като му обещала да покровителства неговата обител, настоящата Троице-Сергиева Лавра.