Патриарх Кирил: Незабавно спрете кръвопролитията в Украйна!

Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил излезе с обръщение за единност и пълнота на Руската Православна Църква, съобщи официалният сайт на руската Патриаршия.
«Днес за нас не може да има нищо по-важно и по-близко до сърцето от братоубийството в Украйна. Всеки ден тази война отнема нови животи. В пределите на историческа Рус се разпалиха вътрешни размирици», се отбелязва в обръщението на руския патриарх.

По думите на Патриарх Кирил, «резултатите от кървавия конфликт са ужасяващи и само Дяволът може да празнува победа, когато с кръвопролития се сблъскват братя, унищожавайки един друг, нанасяйки ущърб и отслабвайки жизнените сили на народа».

«Руската Православна Църква, Църквата на духовно неделимата Рус, не може да разделя единен народ Божий на политически, национален, социален или всеки друг принцип», подчерта Предстоятелят на РПЦ.
Та нали «Църквата изпълнява мисия, поверена й от Господа Иисуса Христа, а не поръчки или поръчения от страна на тези или онези политически сили. Именно с това тя се отличава от някои религиозни по име, но светски по смисъл организации».

«Вътрешни конфликти не веднъж е имало в нашата история. И именно те са довели до ослабването на Киевската Рус и падението на раздробените руски княжества под натиска на *Бату хан, до страшното *Смутно време в руската държава през XVII век, до чудовищното по мащаб кръвопролитие и утвърждаване за дълго време на безбожен режим в началото на ХХ век. Уроците на историята ни показват, че вътрешните сблъсъци винаги пораждат заплаха от поробване на Родината от външни сили. В стари времена и сега, в такива случаи над нас надвисва опасност от загуба на идентичния суверенитет на народа».

«Обръщам се към всички, от които зависи взимането на решенията: незабавно спрете кръвопролитията, влезте в реални преговори за стабилизиране на мира и справедливостта»призова Патриарх Кирил.

Негово Светейшество благослови всички православни храмове за извършване на молебен със специална молитва за мир и преодоляване на вътрешни конфликти в Украйна, като призова вярващите хора стриктно да спазват Петровия пост, който започна на 2 юни в Русия и Украйна.

ИСТОРИЯ:
*Бату хан е монголски владетел, син на Джучи и внук на Чингис хан. В поредица успешни войни той установява контрол в Източна и Централна Европа и поставя основите на Кипчакското ханство, известно в Европа като Златната орда.

През 1235 Бату е поставен начело на северозападната част от Монголската империя. Подчинените му армии, водени от военачалника Субедей, пресичат Волга и през 1236 подчиняват Волжка България. След това те нападат Киевска Рус и разрушават Рязан (1237), Владимир (1238) и столицата Киев (1240). През следващите два века руските княжества са принудени да плащат данъци на монголите, макар че запазват различна степен на вътрешна автономия. След падането на Киев походът на монголите продължава към Централна Европа, като те се разделят на три групи.

*Смутно време е условно обозначен период от историята на Русия между 1598 и 1613 г. Терминът е въведен в руската историография.

Той е белязан от краткотрайното управление на цар Борис Годунов, природни бедствия, полско-шведска интервенция в руските земи, в съчетание с тежка институционална политическа, икономическа и социална криза в Руското царство.

Края на т.нар. смутно време слага Земският събор през 1613 г., който дава царската власт на династията Романови.