Патриарх Кирил: Нашите врагове искат да унищожат Русия – великия форпост на Православието

„Неслучайно врагът е избрал Волгоград за място на гнусните си деяния“, отбеляза руския Патриарх Кирил, съобщи «Православие.ру». „В момента върви необявена война. Нашите противници искат да унищожат Русия – великия форпост на Православието. А щом това е война, то всички ние трябва да бъдем мобилизирани – предимно мобилизирани духовно“.

Тези дни Волгоград отбелязва 71-години от победата над нацистите в Сталинградската битка, и предстоятелят на Руската Православна Църква напомни: „Както нашите медицински сестри някога тук в Сталинград, са пренасяли ранените войници от окопите, така и ние сега трябва да подаваме ръка на опечалените семейства и пострадалите от взривовете. Никой не може да отмине страдащ човек, който е попаднал в такава ситуация, защото това е този, който е пострадал на бойното поле. Да бъдем мобилизирани, означава – да съхраняваме единството на нашия народ. Всички ние носим отговорност за Родината по начина, по който някога са я носили нашите воини, защитниците на Сталинград“.

„Вярвам, че Господ ще бъде с нас. Ние имаме много силна вяра и духовна сила, и не може да бъде иначе, защото историята ни е осветена от подвига на Светите новомъченици на нашата земя, които днес се молят за своето Отечество пред Бога“, подчерта Патриарх Кирил..