Патриарх Кирил награди с орден предстоятеля на Украинската църква

Московският Патриарх и на цяла Русия Кирил връчи Орден на преподобния Сергий Радонежский I степен  на Киевския митрополит и на цяла Украйна Онуфрий.

Връчването на ордена се състоя в рамките на заседанието на Синода на Руската православна църква, което се провежда на територията на духовно-административния и културен център в Геленджик.

Главата на РПЦ благодари на митрополит Онуфрий за честността и мъдростта, съхранени в условията на въоръжения конфликт в Украйна.

Противникът на евроинтеграцията митрополит Черновицки и Буковински Онуфрий бе избран за предстоятел на Украинската православна църква Московски патриархат на 13 август тази година след смъртта на митрополит Владимир.

През януари 1992 г. бъдещият първойерарх отказал да подпише обръщението на архиерейското съвещание на УПЦ към Московския патриарх и на цяла Русия Алексий II за предоставяне на автокефалност на Украинската църква.

През май тази година той прие участие в Харковски Събор на УПЦ, като зае заедно с болшинството архиереи, безкомпромисна позиция за отношението към сваления и анатемосан Филарет (Денисенко).

Митрополит Онуфрий е известен като твърд привърженик на каноническото единство с Руската православна църква.