Патриарх Кирил: Изпитанията не могат да разрушат семейството на народите от историческа Русия

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил в посланието си към вярващите по случай Рождество Христово изрази увереност, че братските славянски народи на територията на историческа Русия ще успеят да съхранят единството и многовековните си културни и духовни връзки, и нищо няма да може да ги разколебае, дори и случващото се в Украйна.

„…Ние трябва да сме православни християни не само според социологическите проучвания, но и по своите убеждения и начин на живот, каквито горещо вярващи и любящи Бога са били нашите благочестиви предци. Сред тях особено място заема кръстителят на Русия, светият равноапостолен и велик княз Владимир“, се казва в посланието на патриарха по случай Рождество, предаде РИА Новости.

Патриарх Кирил припомни, че тази година ще бъде отбелязана 1000-та годишнина от кончината на княз Владимир, „на когото ние дължим това, че сме носители на високото християнско звание и в съвкупност съставяме единното семейство на православните братски народи на историческа Русия“.

„Така е било и така ще бъде. И никакви временни изпитания и тревоги, никакви външни сили няма да успеят да прекъснат тези многовековни духовни и културни връзки между наследниците на киевския купол“, отбеляза патриархът.

Според предстоятелят на РПЦ в тези светли празнични дни цялата Църква и лично той отправят молитви за мира в Украйна. „Независимо от мястото, където живеят нейните чада, без значение на политическите им възгледи или предпочитания, Руската православна църква изпълнява отговорната си мисия, възложена й от Христос. Тя е правила и ще продължава да прави всичко възможно за това да примири хората и да им помогне да преодолеят последствията от враждата“, каза още патриархът.

Самият празник Рождество Христово, отбеляза още той, „ни говори за най-важното: ние сме призвани да се научим да обичаме Бога и да му служим, на нашия Спасител, на този, който е дарил със спасение всички народи и във всички времена, който и днес простира обятията си за всеки от нас“. „Придобивайки навика на истинно почитане на Бога и благоговейно поклонение пред него, ние ще се научим да служим и на нашите ближни, показвайки „вярата, действаща чрез любов“ (Гал. 5:6)“, се казва още в обръщението на патриарх Кирил.