Патриарх Кирил извърши богослужение в Брестката крепост

Патриарх Кирил извърши богослужение в Брестката крепост

Публикувано от:

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил в нощта срещу понеделник, в Деня на памет на жертвите във Великата Отечествена война, отслужи заупокойна лития в Николски храм на територията на мемориалния комплекс „Брестка крепост-герой“.

На богослужението в храма присъстваха няколко стотин души, сред които свещенослужители, военни, ветерани от войната, жители на Брест и други градове в Беларус, както и потомци на тези, които на 22 юни 1941 г. са посрещнали на бойния пост началото на Великата Отечествена война. След отслужването на литията, патриархът посети траурния митинг на площада, посветен на паметта на загиналите герои във Великата Отечествена война.

Предстоятелят на РПЦ разгледа Брестката крепост, която в ранното утро на 22 юни 1941 г. е била първата, поела удара на хитлеристката армия. В речта си на митинга-реквием патриархът отбеляза, че гарнизонът на Брестката крепост е бил обкръжаван многократно от превъзхождащите сили на противника, и всички защитници на крепостта са разбирали, че в създалите се условия е невъзможно да останат живи.

„Те заедно, като един, приели върху себе си този удар, те са били братя и сестри. И това навежда на мисълта за това, че има в света и в живота нещо, което е способно да обединява хората повече от родната кръв. В този момент, когато защитниците на Брестката крепост рамо до рамо са се изправили, за да защитят крепостта и Родината си, у никого от тях не е имало съмнения – това било истинско братство, което дори смъртта не е способна да раздели“, отбеляза патриархът.

„И в нашия живот, – добави предстоятелят на Руската църква, – трябва да има нещо, което ни свързва не по-малко здраво, а в някои обстоятелства и дори по-здраво, от родната ни кръв. Ние всички сме едно семейство. Защото ние сме преживели една история – и в радости, и в скърби. И как да разделим тази история? Има неща, които са неделими, както в идеала е неделимо човешкото семейство“.

Патриарх Кирил отбеляза, че „се прекланя пред подвига на тези хора с чувство за гордост и вътрешен трепет, осъзнавайки значението му за себе си и за всеки, който се явява наследник на нашето велико минало, било то беларусин, руснак или украинец“.

В заключение предстоятелят на РПЦ подари на мемориалния комплекс „Брестка крепост-герой“ икона на Божията Майка „Радост на всички скърбящи“ и поднесе венец на паметника.